bio

..

Aan het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw zette Leo de eerste stappen op het podium. Hij startte als pianist/componist/zanger bij de cabaretgroep "Kabriool" in Vlaardingen, maar begon snel daarna een folkduo met Bert de Snoo uit Maassluis. Bert was een geroutineerde zanger/gitarist van verschillende bands. Dit duo groeide snel uit tot een 4-mans formatie, die de naam "Jungle" kreeg. "Jungle" had - zoals het toenmalige management het benoemde - meerdere muzikale stammen. Dat hield in dat country, pop, rock, 50's  (wat toen echt niet zo lang geleden was) en folk deel uitmaakten van het repertoire.


Toen de band na een aantal personeelswisselingen stopte in 1977 gingen 3 leden, t.w. Leo, Carel Jacobs (bas) en Ad Vermeer (snaarinstrumenten en zang) als acoustisch trio verder onder de naam Sistrum. Sistrum begon met folk en bluegrass, maar besloot na een jaar om uitsluitend Nederlandse folk te gaan spelen. Toen in 1978 Ruud Verschoor als 4e man de band kwam versterken ontstond een folkgroep die in de volgende 6 jaar een vaste waarde bleek te zijn in het Nederlandse folk-circuit. Sistrum trad op in zo'n beetje alle folkclubs en festivals in Nederland , maar ook in België en zelfs in Duitsland sloeg het vrolijke volksmuziekrepertoire erg in. Dit resulteerde in opnames voor de Radio (VARA en NCRV) en het uitbrengen van 2 l.p.'s ("Rinkeltuig en Wonderljke Reis"). Bij de laatste l.p. had Ruud Verschoor inmiddels plaats gemaakt voor violist/fluitist Jan van der Elst.

In 1986 werd na het vertrek van Jan van der Elst besloten om weer verder te gaan als trio met de mannen van het eerste uur en nu te concentreren op de eigen liedjes die Leo inmiddels was gaan schrijven.

Na twee jaar werd het roer rigoureus omgegooid en werd besloten om het country-repertoire dat ooit bij Jungle een belangrijke plek innam weer tot leven te brengen. Versterkt met drummer Tony van der Hoek ontstond een band met de naam "Side Kick" en bleek de groep een zeer welkome aanvulling in het country-circuit. Bij de jaarlijkse country-polls eindigde de groep voortdurend in de top van de akoestische bands en de cd "Horsepower" leverde vele lovende recensies op. Voor Side Kick schreef Leo weer een aantal nummers.

Na 6 jaar werd het tijd om de samenwerking die vanaf 1972 tussen Ad, Carel en Leo had bestaan te beëindigen en werd Leo door de country-rock band "Busted" als toetsenman ingelijfd.
In de 12 jaar dat Leo van deze band deel uitmaakte werden 2 cd's gemaakt ("Anything for love", en "Boogie and Beethoven"). Ook voor Busted schreef Leo weer liedjes, waarvan er een aantal op de cd's terecht kwamen.
Busted was één van de toonaangevende Countrybands in Nederland en dat bleek ook uit een groot aantal radio-optredens en het feit dat de band diverse malen werd gevraagd om Amerikaanse artiesten die in Nederland op tournee kwamen te begeleiden, waaronder Steve Hill.

Ondertussen had Sistrum in 2000 een doorstart gemaakt met Carel, Ruud en Leo. De meeste nummers werden nu samen geschreven en voorzichtig werd weer wat opgetreden. Toen Busted in 2003 stopte kon Sistrum weer volop aan de slag en maakten de drie Sistrum-leden de cd "Oude Manna". In 2004 kwam violist Tamas Schiffer de band versterken en werd de cd "Over de Rivier" uitgebracht. Ook weer met veel eigen nummers.
Nadat in 1984 Sistrum als "bijproduct" al een folk-rockgroep was gestart onder de naam "Kanniedansband" werd in 2006 als vervolg hierop de groep "McVolk" opgericht.

In 2007 verhuisde Leo naar de regio Nijmegen en stopte de samenwerking omdat alle andere bandleden in de regio Rotterdam woonden.

Klik hier voor de website van Sistrum.

Na een "sabattical" van een jaar of 8, waarin Leo zijn Devadatta Studio opstartte, ging Leo in 2015 weer nieuwe liedjes schrijven en deze keer als solist daarmee optreden. Hij maakte in 2016 de cd "Terug bij de Rivier" waar naast veel nieuwe liedjes ook een 2-tal door hem geschreven oude nummer van Sistrum uit de jaren '80 op stonden.

Sistrum duikt nog één keer op in dit verhaal omdat de band in 2016 werd gevraagd voor een reünie-optreden in de oude thuishaven Dordrecht. Na een 3-tal optredens werd besloten definitief te stoppen met deze groep en op 21 januari 2017 gaven zij een afscheidsoptreden in de Lantaern in Zevenaar.

Nu is Leo vooral als liedjesschrijver en zanger actief, hij treedt solo op, maar ook samen met Niek Edeling (percussie) of Jos koning (viool). Gedrieën vormen zij met Marcel Snijders op contrabas de groep "Vaste Gasten". Daarnaast speelt Leo in de wereldmuziekgroep "Jugalbandi" waarin hij vooral sitar speelt. Sinds 2018 speelt Leo in de band "Boanna Boyne", in deze (vooral) Ierse Folkgroep speelt Leo bouzouki, accordeon, mondharmonica en hij zingt. Ook nu schrijft hij samen met andere bandleden weer liedjes.

Hij heeft ook nog steeds zijn eigen studio, Devadatta studio, waar hij opnames maakt van akoestische acts.